Algemene voorstelling

Content
Content

WIE ZIJN WIJ?

De Berg van Barmhartigheid, ook bekend als de Openbare Kas van Lening, is een openbare instelling van de Stad Brussel. Al meer dan 400 jaar is het verstrekken van leningen op pand onze kernactiviteit.

De Berg van Barmhartigheid heeft een de facto monopoliepositie: op basis van de wet van 30 april 1848 zijn wij de enige organisatie in België die een lening op pand mag aanbieden.

Als u bij ons aanklopt voor een lening op pand, dan verzekeren wij u als openbare instelling steeds te werken in het algemeen belang, zonder daarbij uit te zijn op winstbejag. Onze enige ambitie is om een microkrediet toegankelijk te maken voor iedereen. In minder dan 30 minuten beschikt u over het geld.

95% van de leningen wordt terugbetaald en slechts 5% van de neergelegde panden komt terecht in de openbare verkoop. Uw meest waardevolle bezittingen verkopen hoeft geen noodzaak te zijn!  

De Berg van Barmhartigheid is ook een veilinghuisElk jaar worden daar 30 à 35 gecatalogiseerde veilingen georganiseerd. Wat de oorsprong van de verkoop ook is (vrijwillig of niet), als het voorwerp in het veilinghuis voor meer wordt verkocht dan de persoon ons verschuldigd is, krijgt hij HET HELE VERSCHIL terug. Dit is wat wij de "verkoopbonus" noemen.

Sinds 2018 is de Berg van Barmhartigheid ook een plek voor kunsttentoonstellingen. Het is onze missie om de artistieke creatie krachtig te ondersteunen en kunst voor iedereen toegankelijk te maken. De tentoonstellingen zijn altijd gratis en de ruimte is zo ingericht dat iedereen er in de beste omstandigheden terecht kan.

Content