Ons diensten voor pandleningen zijn elke dinsdag (behalve tijdens schoolvakanties) beschikbaar tot 18u in plaats van 15u30.

Onze volledige openingsuren vind je hier.

Expo « Let's art in Brussels » de Made in Belgium, Marianne Goffard, Gaëtan Faucer & Valérie Alter

Tentoonstelling « Let's art in Brussels » door Made in Belgium, Marianne Goffard, Gaëtan Faucer & Valérie Alter

Let's art in Brussels is een ontmoeting van de Belgische artistieke en literaire wereld, waar schilders, beeldhouwers, fotografen, ambachtslieden en auteurs elkaar ontmoeten en de Belgische cultuur in al haar diversiteit in de kijker zetten.
27 kunstenaars zullen hun schilderijen, beeldhouwwerken, foto's en creaties voorstellen, samen met Belgische auteurs die ook aanwezig zullen zijn met signeersessies, georganiseerd dankzij de steun van Belgische uitgeverijen die partners zijn van Let's art in Brussels.

Er worden drie nocturnes georganiseerd op woensdag 8 maart en donderdag 16 en 23 maart.

Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, zal de tentoonstelling ter ondersteuning van de vzw Blijf van mijn Lijf (BVML) haar inzet voor vrouwenrechten demonstreren. De acties van BVML om seksistische en seksuele intimidatie in de openbare ruimte onder de aandacht te brengen, zullen worden belicht. Er zal een demonstratie zijn van de 5D (een methode die kan worden ingezet in de strijd tegen intimidatie). 

Leesworkshops voor kinderen vinden plaats op woensdag 15 en 22 maart en op zondag 12 en 26 maart.
Leesworkshops voor volwassenen vinden plaats op de vrijdagen 17 en 24 maart.

→ Dit evenement wordt georganiseerd door Made in Belgium, Marianne Goffard, Gaëtan Faucer en Valérie Alter.

ℹ PRAKTISCHE INFORMATIE 

Data van de tentoonstelling
Van dinsdag 7 tot zondag 26 maart 2023

Openingsuren van de tentoonstelling
Dinsdag (10u - 16u), van woensdag t/m vrijdag (16u - 19u) en in het weekend (11u - 19u)

Nocturnes
Woensdag 8 maart van 18u tot 21u
Donderdag 16 maart van 18u tot 21u
Donderdag 23 maart van 18u tot 21u

Leesworkshops voor kinderen
Woensdag 15 en 22 maart om 17u
Zondag 12 en 26 maart om 15u en 17u
Zonder reservatie - gratis - duur: 30 min

Leesworkshops voor volwassenen
Vrijdag 17 en 24 maart om 18h00
 De workshop van 10 maart gaat niet door vanwege de nationale staking 
Zonder reservatie - gratis - duur: 45 min

Gratis toegang, zonder reservatie

 

ℹ DE KUNSTENAARS

ℹ Nadine Ackermans

Is het niet de wens van elke kunstenaar om beweging, leven, en gedachten samen te brengen in zijn werk, of het, in één woord gezegd, te bezielen? 
Nadine Ackermans is een autodidactische kunstenares. Haar ziel in plaats van haar hand leidt haar werk. Haar beelden in houtpulp op metalen frames zijn uniek, tijdloos, puur en emotioneel beladen

Sinds 2002 heeft ze deelgenomen aan verschillende tentoonstellingen, met name in Brussel, Luik, Waals-Brabant, Amsterdam, Milaan, Miami, New York en Parijs.

 

ℹ Valérie Alter 

Met haar steeds veranderende oeuvre exploiteert Valérie Alter de relatie tussen fotografie en ruimte.
Ze biedt de kijker een reflectie op de delicate essentie van het zijn. Een meditatie over de organische wereld waarbij de onderdompeling in het materiaal bijna volledig is. Deze aandacht voor texturen komt voort uit storingen tussen verschillende niveaus.

Het vergankelijke en onzichtbare wordt vastgelegd door het fotografische medium, dat de kunstenaar gebruikt als instrument en nooit als doel. Het retoucheerwerk en het gebruik van hars maken van elk van deze fotografische schilderijen een unieke creatie die het resultaat is van de directe uitdrukking van een individuele emotie.

Valérie Alter stelt een relationele kunst voor waarin haar gevoeligheid één is met die van haar publiek door middel van even betoverende als meditatieve creaties.

 

ℹ Sarah Bourlard

Na een kunstopleiding in St-Luc en een lange opleiding aan de École des Arts de Braine-l'Alleud, besloot Sarah Bourlard, gediplomeerd keramiste en beeldhouwster en tevens kunstlerares, haar kunst tot leven te brengen door middel van sculpturen die gekenmerkt worden door de energie van materialen. 
Haar houten sculpturen worden uitsluitend met een kettingzaag bewerkt tot scherpe volumes die zich in de ruimte ontvouwen. De beet van het zaagblad is vliegensvlug en het volume verschijnt. De slag is gegeven en er is geen terugkeer mogelijk. 

« Wat ik het liefste doe is niet sculpturen maken, maar emoties. »

 

ℹ Patrick Bya 

Patrick Bya is marketeer en regisseur van bedrijfsfilms - een wereld waarin alles in een razend tempo beweegt. In zijn vrije tijd vertraagt hij het tempo en neemt hij de tijd om op een andere manier naar de wereld om hem heen te kijken. Zijn fotografische techniek combineert een 360 graden rol en een lange sluitertijd.

Hij introduceert dit uitrekken van de tijd dat ons terugbrengt naar onze oorsprong, ons vermogen om op te geven en los te laten. Deze levenskunst waarbij de tijd weer dat essentiële wordt: het startpunt van een individuele en collectieve bevraging die misschien onze relatie met de wereld om ons heen zal doen veranderen.

 

ℹ François Canart

Hij maakt monumentale structuren in cortenstaal. Onvermoeibaar ziet zijn werkplaats de geboorte van ijzeren reuzen gesproten uit de verbeelding van deze man.

Elk van zijn sculpturen heeft een boodschap, en elke toeschouwer zal zijn eigen boodschap ontdekken. Zoals de wind over de metalen plaat strijkt, doet ook de tijd zijn werk en draagt bij tot het leven van deze onbeweeglijke kunst.

 

ℹ Virginie Cardon de Lichtbuer 

Virginie Cardon de Lichtbuer, afgestudeerd in modeontwerp aan het Atelier Lannaux in Brussel, is gepassioneerd door stoffen, materialen, kleuren en hun combinaties. Al jaren ontwerpt ze tassen die zowel fantasierijk als strak zijn.   
Sinds kort borduurt ze en speelt ze met het reliëf, de glans en de nuances van draden van verschillende oorsprong om haar creativiteit uit te drukken in een techniek waarvoor oneindige precisie vereist is. Natuurlijke elementen, zoals vogels, vlinders of insecten, zowel realistisch als imaginair, zijn haar favoriete onderwerpen. Een lust voor het oog dat ook op de meest uiteenlopende outfits kan worden gedragen...

 

ℹ Christophe de Fierlant

De bijzonderheid van zijn kunst is het mengen van schrijven en schilderen. Elk schilderij is geïnspireerd op één van zijn gedichten, en het gedicht is geheel of gedeeltelijk op het werk terug te vinden.

Christophe heeft twee boeken geschreven: "Dans les rêves de Carole Lewis", een dichtbundel - uitgegeven door Éditions du Cygne in Parijs. En, "On est tous des artistes", dat schilderijen naast hun gedichten presenteert - verschenen bij Éditions Laconti in Brussel.

Momenteel legt hij zich toe op grotere werken, zoals de buitenversiering van het kantoor van de havenmeester van de autonome haven van Namen of een gigantisch schilderij (3m x 12m) bij de Boerderij Mont-Saint-Jean in Waterloo.

 

Pascale Degueldre

Pascale werkte in de binnenhuisarchitectuur. In 2009 zette een beroerte haar wereld op zijn kop. Pascale verloor haar spraak, mobiliteit en motoriek.

Een jaar later stelde een vriend een gratis cursus beeldhouwen voor. Dit was een wedergeboorte. Pascale's fantasie is grenzeloos. Ze creëert onwaarschijnlijke vormen. Om dit te bereiken is ze ontzettend inventief. Ideeën te over, technieken die zich vermenigvuldigen, en materialen in overvloed. Pascale vindt zichzelf voortdurend opnieuw uit om de kwetsbaarheid en de kostbaarheid van het leven via haar kunst uit te drukken.

Haar personages zijn sprekend en roepen emoties op bij elke toeschouwer: vreugde, welwillendheid, positivisme maar ook angst en beklemming.

 

ℹ Laetitia De Meyer

Als autodidact maakt ze "sculpturale" schilderijen.

Laetitia verzamelt alledaagse voorwerpen om ze vervolgens te sublimeren door ze te ontdoen van hun primaire gebruik.

Zij verkent verkent allerhande mogelijkheden, aangetrokken door spel met textuur, vorm en reliëf.
De wereld is voor haar een grote speeltuin geworden waarin ze op schattenjacht kan, en zo de gevonden voorwerpen opnieuw kan bekijken om er een nieuwe betekenis aan te geven.

 

ℹ Céline Evrard 

Céline Evrard benadert de hoed als een uniek kunstwerk voor elke klant. Tussen beeldhouwkunst, waarin zij een vorm van evenwicht vindt, en mode, die zij in Parijs heeft gestudeerd, werkt Céline al meer dan 20 jaar als hoedenmaakster, waarbij zij subtiele verfstoffen creëert en zowel oude als innovatieve technieken gebruikt. Ze gebruikt stro, veren, zijde, leer, en vilt, maar ook thermogevormde materialen.
Ze heeft ook gewerkt voor Franco Dragone en Holiday on Ice.
Deze hoedenmaakster, die prijzen won in verschillende internationale wedstrijden en erkend is door de Métiers d'Arts du Hainautn, zoekt voor elk van haar creaties voortdurend naar evenwicht, transparantie en lichtheid om de persoonlijkheid en elegantie van elk van haar klanten naar voren te brengen.

 

ℹ Ewa Dziengielewicz

Schilderen is de plek waarmaar zij ontsnapt en emoties, vibraties en spontaniteit vermengt. Ze laat haar energie los in de totaal onverwachte creaties, steeds anders en verrassend. 

Met een stijl gedicteerd door mijn stemming van de dag, zijn mijn schilderijen zo verschillend dat het moeilijk te geloven is dat ze allemaal door één en dezelfde persoon zijn gemaakt.

Haar werk is een verkenning van verschillende technieken: acrylverf, olieverf, potlood, pastel, collage... Ze voegt materiaal toe, gebruik makend van verschillende media.

Ze verwerkt eveneens boodschappen en geheimen in haar schilderijen in het Pools, Russisch, Frans en soms in het Engels.

 

ℹ Garcia –Deschacht 

Garcia -Deschacht is een team gevormd door Andy Deschacht en Laura Garcia Belli, partners in creatief werk en in het leven.
Samen zijn ze aan een mooi avontuur begonnen: de creatie van unieke handgemaakte pennen en sieraden.
De stukken zijn ontworpen en gecreëerd in hun eigen atelier. Ze zijn met de hand gemaakt "from scratch" met materialen van topkwaliteit, zoals edele metalen, speciale houtsoorten, edelstenen, natuurstenen, acryl en meer.
Deze combinatie zorgt voor unieke werken van hoge kwaliteit, elk keer opnieuw met een smaak van authenticiteit, toewijding, liefde, vaardigheid en creativiteit...

 

ℹ Sylvie Gaudissart

Door haar figuratieve en dierlijke werken wekt Sylvie Gaudissart in ons de zuiverheid en spontaniteit van de kindertijd of het dierenrijk op. Sylvie vertelt ons verhalen, herinterpreteert de werkelijkheid om ons haar gevoeligheid, haar zachtheid, haar verwondering over de kleine momenten van geluk in het dagelijkse leven te laten voelen, waarbij ze onze verbeelding de vrije loop laat. We worden geraakt door precies die tedere en poëtische emoties die zoveel goed doen.

Voor Sylvie is boetseren in klei werken met levend materiaal. Het put er energie en kracht uit om het leven vorm te geven, om emoties en gevoelens over te brengen. Van een eenvoudige hobby ontdekt in 2010, heeft beeldhouwen steeds meer plaats ingenomen in haar leven om een echte passie te worden die zij graag met ons deelt.

 

Nadine Genesse

« Creëren is zich laten meeslepen door de emoties van het moment of die in ons geheugen doen herleven. » Als schilderes en fotografe wordt Nadine gedreven door het plezier van creatie, de mysteries en verrassingen die voortkomen uit emoties. 
Ze organiseerde/nam deel aan talrijke privé- en groepstentoonstellingen in Brussel. Ze heeft bijvoorbeeld een live painting performance gedaan in de Pop Up Gallery in Brussel en een portrettentoonstelling in Parijs. 
Ze gebruikt fotografie en schilderkunst in culturele projecten. 
Nadine heeft ook de omslag verzorgd van twee boeken van Gaëtan Faucer, "L'année des D(i)eux" uitgegeven door Lamiroy (België) en "La Nuit de transit" uitgegeven door Harmattan (Frankrijk).

 

Marianne Goffard

Marianne Goffard behaalde een diploma kunstgeschiedenis aan de ULB en werkte voor verschillende Brusselse musea, in verschillende galerijen op de Zavel en in een kunstverzekeringsmaatschappij. 

Aangemoedigd door haar man begon ze in 2015 met schilderen. Als autodidact sloot ze zich aan bij een kunstenaarsatelier in Genappe. Beetje bij beetje groeide het vertrouwen en daarmee ook de voorstellen voor tentoonstellingen: de Zavel, Tour & Taxis, Marbella, Madrid en natuurlijk "de kunstenaarspaden".
Hedendaagse meesters als Klimt (goud), Pollock (gebaar), Rothko (kleur), Richter (materiaal) beïnvloeden haar sprankelende kleuren en haar materiaal vet verschillende structuren.
Marianne probeert het oncontroleerbare te beheersen en werkt voorzichtig en spontaan met kleur en goud. Haar werk is een uitnodiging om te reizen door haar emoties die hun echo vinden in ieder van ons.

 

ℹ Tamara Greindl

In 2007 besloot Tamara zich uitsluitend te wijden aan haar passie: het maken van sieraden en accessoires. Sindsdien volgden successen en diverse ervaringen: eerste verkopen in New York en Parijs, vermenigvuldiging van verkooppunten, modeshows, tentoonstellingen in diverse kunstgaleries, enz.

Haar creaties zijn vrouwelijk en zeer persoonlijk. Haar universum, soms speels, soms poëtisch, verrast zowel door de diversiteit van de gebruikte materialen als door hun geheel nieuwe toeschrijving.
Onlangs heeft zij een collectie sieraden gemaakt van gerecycleerde waterflessen, die zij tot bloemblaadjes heeft gevormd en waarop zij bladgoud heeft aangebracht. Tamara maakt ook decoratieve objecten, sculpturen en muurschilderingen.

Door dit artistieke werk, buiten een esthetiek die zij poëtisch wil noemen, bevraagt Tamara Greindl enerzijds de banden tussen mens en natuur en anderzijds de paradox van een verwaarloosd afval dat uiteindelijk een edel materiaal en inspiratiebron wordt.

 

ℹ Richard Hanssens 

Richard drukt zijn kunst uit door figuratief te tekenen en te schilderen. Zijn evolutie leidt hem naar grote en kleurrijke formaten, zonder echter volledig af te zien van zwart-wit.
Hij zoekt graag de alchemie tussen schilderkunst en emotie, die hij in zijn illustraties naar voren probeert te brengen.
Hij schildert door middel van een sterke en verzadigde schaal van monochrome kleuren en lichten. 
Hij gebruikt bij voorkeur houtskool, acryl en natuurlijk olie, om de bewegingen vast te leggen die spontaan dansen als zijn penselen het doek raken.
Hij schildert zonder zich te bekommeren om de regels van de kunst, die hij weinig kent en die hij niet vrijwillig toepast, om al zijn spontaniteit te laten ontsnappen.

 

ℹ Philippine Henry de Frahan

Ze bouwt een beweging op, een ritme. Philippine transformeert het boek en combineert het met licht tot een nieuw verhaal tot leven komt. 
Ze stelt ook de relatie tot objecten ter discussie. De consumptiemaatschappij beperkt het gebruik van dingen in de tijd en in hun bestemming. Vergeten boeken nieuw leven inblazen, ze een nieuwe betekenis geven is een handeling die zij op zich neemt. Ze ziet haar werk graag als de antireflectie van onze maatschappij van overconsumptie en verspilling.

 

ℹ Jean-Paul Jacquet 

Jean-Paul Jacquet is schilder, beeldend kunstenaar en beeldhouwer.
Zijn werken onderscheiden zich door sensaties die zowel met de ogen als met de handen kunnen worden ervaren. Zijn kunst laat verschillende benaderingen toe, afhankelijk van de gezichtshoek en dankzij de mogelijkheid om zijn werken aan te raken. 
Hij verstoort graag het oorspronkelijke standpunt en drukt verschillende emoties tegelijk uit, afhankelijk van de benadering.
Voor hem moet kunst altijd in beweging zijn, bruisen, om de gevestigde regels voortdurend in vraag te stellen. Het is onder meer om die reden dat zijn werken spelen met zwaartekracht en reliëf.
Zijn creativiteit komt tot uiting in zijn werk met polymeer elastomeer, stoffen en polystyreen kubussen.

 

ℹ Valérie Kools / Fontibus

Zij heeft 3 jaar stage gelopen bij een meester-vergulder.
Valérie restaureert meubels van de 17e tot de 20e eeuw en erfgoedstukken zoals in kerken, theaters, of voor de Boghossianstichting, enz.
Sinds tien jaar creëert ze designobjecten: lampen en tafels, maar ook dieren met taxidermie voor rariteitenkabinetten, verguld met 23-karaats bladgoud.

 

LOrka

Laurence Vankerkhove, beeldend kunstenaar, licht haar artistieke aanpak toe: « Sapiens: Pikant! Hoeveel stekels zijn er nodig voor de verzamelaars van de mensheid? Of is het doel iets heel anders? Zou het een kwestie van betovering kunnen zijn? 
In ieder geval roept dit werk veel gedachten op en dat is goed! »

« Jagen in de stedelijke jungle, oversteken, passeren, fotograferen, inkten, knippen, installeren, pinnen, labelen van honderd voorbijgangers. Als een bedreigde diersoort: de mensheid! »

 

ℹ Lunetier Ludovic

Sinds 2015 maakt Ludovic houten brillen in zijn atelierwinkel op de Zavel in Brussel. Hij won de prijs "La vitrine de l'artisan" alsook de "Best design" (categorie artisanaal) uitgereikt door The eyewear Forum. Hij stelde zijn vaardigheden tentoon op het gala "Dream Cars" in Heizel in 2020.

In 2018 creëerde hij een montuur voor de film "SPIONEN" van Ingrid Bolso Berdal. In de film "Zillion", uitgebracht in 2022, draagt het hoofdpersonage een creatie van Lunetier Ludovic. 
Hij werkte ook samen met BENTLEY motors om een uniek model te creëren voor de lancering van het model Bacalar. In 2021 maakte hij de eerste bril voor Manneken Pis in het beeld van Laurent Ruquier met Pierre Degand voor het kostuum. 
Tot slot, in januari 2022 volgt een eerste publicatie in het boek "Amazing Eyewear".

 

ℹ Fabrice Magnée 

Fabrice werkt met heel bijzonder materiaal. Spijkers die 2 of 3 of zelfs enkele honderden jaren geleden door vrouwen of kinderen zijn gesmeed. Hij assembleert deze nagels om ze weer tot leven te brengen en unieke stukken vol emotie te creëren.

 

ℹ Catherine Malvaux / Malakine

De Belgische juweelontwerpster en schilderes Catherine Malvaux voelt zich al sinds haar jeugd aangetrokken tot de wereld van juwelen, tekenen en schilderen. Ze creëerde verschillende collecties kostuumjuwelen voordat ze in 2007 besloot om kostbare juwelen te gaan maken.

Haar studie edelsteenkunde opende de deuren naar een onmisbare expertise en naar de magische wereld van de edelsteen.
Haar schilderijen zijn vooral een eerbetoon aan vrouwelijkheid, gratie, optimisme en harmonie. 

Elk schilderij, zoals elk ontworpen juweel, is een verhaal.

 

ℹ Martine France Moreau

Martine is een multidisciplinaire kunstenares, afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Braine l'Alleud, afdeling Vuurkunst, leerlinge van Annie Jungers en Jean Coyette in beeldhouwkunst. Martine stelt sinds 2003 ook haar werkt tentoon, solo  of in groep.

Haar organische, van planten afgeleide of pseudo-menselijke keramiek wordt gekenmerkt door zijn eenvoud. 
In brons combineert Martine haar voortdurend onderzoek naar het materiaal met de studie van de wezens die ons universum bewonen. 
Glas voert ons naar een ander facet van de prent. Ze onthult de impact van de mens op zijn omgeving. Zonder donker te zijn, zetten de werken aan tot bewustwording. 
Over het algemeen geeft Martine blijk van een groot artistiek meesterschap, rijk aan subtiliteit en creativiteit. 

 

ℹ Nine Concept par Alexia Desmet

Ze begon te tekenen met de Line Art techniek. 
Geïnspireerd door gezichtsuitdrukkingen en vrouwelijke rondingen, drukt ze zich uit in minimalistische tekeningen. Haar creatieve universum wordt gekenmerkt door uitgepuurde vormen en het gebruik van natuurlijke materialen. Ze gebruikt voornamelijk wol. Hierdoor kan zij vrouwelijke rondingen erg naturelle weergeven. 
Wol is zo haar inkt geworden om een verhaal over vrouwen te schrijven: "Wool is my ink". 
Al haar creaties worden zorgvuldig met liefde gemaakt. Elk stuk is handgemaakt en dus uniek.

 

ℹ Henri Weyrich

Lange tijd streden fotografie, schilderkunst en muziek om de eerste plaats in zijn passies. Sinds 2000 kiest hij, gedreven door een andere visie op de dingen, voor de fotografie.

De adrenaline van het proces neemt vaak de overhand op de beschouwing van de resulterende foto. Hij zoekt de intimiteit van licht en contouren door intense concentratie en geduld bij de waarneming.
Vormen, kleuren en stemmingen, in hun vertrouwdheid of vanuit onverwachte hoeken, creëren bewust abstracte taferelen. Tijdens het reizen omarmt zijn blik de culturele verschillen die een groot deel van zijn werk inspireren.

Het plezier van zijn emoties is echter niet compleet zonder het delen en uitwisselen ervan.

 

ℹ DE ORGANISATOREN

 

ℹ Made in Belgium 

Een platform dat volledig gewijd is aan België, zijn talenten en knowhow.
Ontdek België op een andere manier via zijn artiesten, ambachtslui, auteurs, beroemdheden, cultuur, maar ook de grote namen die van België een wereldreferentie maken in tal van domeinen.

Een platform dat gratis zichtbaarheid biedt aan iedereen die een passie, een product, een dienst, een talent, een lokale knowhow wil delen... "Made in Belgium"!

 

ℹ Marianne Goffard & Valérie Alter

Deze twee kunstenaressen organiseren ook deze tentoonstelling.

 

ℹ Gaëtan Faucer

Geboren in 1975 in Brussel. Gaëtan Faucer is toneelschrijver, aforist, dichter en schrijver van korte verhalen. Hij laat zich vooral inspireren door theater in al zijn vormen. Verschillende van zijn stukken werden in verschillende theaters opgevoerd.

 

Vorige
Volgende

Hou je van kunst in het algemeen? Schilderijen? Juwelen? Beeldhouwwerken ?...

i We aanvaarden dit soort voorwerpen ook als pand en organiseren regelmatig verkopen rond deze thema's.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

Toegankelijkheid voor PBM