Tentoonstelling « L'échange » door Cloé Marthe

Content
Content


Voor de tentoonstelling bij de Berg van Barmhartigheid, nodigt Cloé Marthe ons uit om aan de hand van persoonlijke werken na te denken over uitwisseling.Gastkunstenaars
Jo Baudoux, Vincent Cartuyvels en Dominique Verburgh

Workshop tekenen/schetsen
Baron Steens Basisschool  (5e leerjaar)

Workshop tekenen
Francisco Ferrer High School, afdeling pedagogie (kleuter- en lager onderwijs) 

Lezing over kunst
gegeven door Vincent Cartuyvels, kunsthistoricus, op zaterdag 8 april (11u-12u30)


 


Data van de tentoonstelling
Van zaterdag 1 tot en met zondag 16 april 2023

Openingsuren van de tentoonstelling
Vrijdag (17u - 20u), zaterdag en zondag (11u - 16u)

Vernissage
Zaterdag 1 april 2023 van 17u tot 20u

Finissage
Zondag 16 april 2023 van 15u tot 17u

 Gratis toegang, zonder reservatie

 

 

LEZING OVER KUNST

Vermeer of enkele schilderijen in het hart van de westerse kunst (zaterdag 8 april, 11u-12u30)

In een reflectie over de handeling van het schilderen, plaatst Vermeer de vormen op het vlak en voegt de structuren van het perspectief toe, dit alles in een strak contrapunt van parallelle en tegengestelde motieven. Het licht is de hoofdrolspeler en wordt behandeld door de kleuren in hun grootste intensiteit, circulerend door filters en reflecties in een vraag naar harmonische complexiteit die zijn echo vindt in de muziek van Bach en de filosofie van Spinoza.
Door de thema's van de Nederlandse schilderkunst te condenseren, organiseert hij een intieme scène waaruit de toeschouwer door zorgvuldig geplaatste obstakels wordt verwijderd. Reeds hier kondigt zich een probleem van de fotografie aan, namelijk de relatie tussen de voyeur en zijn onderwerp, intuïtie gerelateerd aan de camera obscura.

→ Gratis lezing, zonder reservatie.

 KUNSTENAARS

ℹ Cloé Marthe

Aangetrokken door straatkunst en het collectieve karakter ervan, weeft Cloé Marthe ook een verhaal in de nissen waar intiemere werken worden onthuld. Voor haar is er plaats voor lichtheid in het schilderen en tekenen in een overbodige wereld van beelden en kleuren.
Zij werkt met vergankelijke materialen zoals papier, katoen, gouache, caseïne, potlood, houtskool en inkt om deze in al hun kwetsbaarheid te laten voortbestaan.

   

GASTEN

Jo Baudoux

Jo werkt in de wereld van entertainment en concerten.
Nadat ze een romance in stripstijl had geïllustreerd, kreeg ze de smaak van de potloodstreek te pakken (en iets minder van de liefde, door de sterke focus op haar tekeningen).
 
Als feministe en queer activiste gebruikt Jo humor om boodschappen over te brengen via haar strips.


Vincent Cartuyvels

« Het verweeft speelse uitbarstingen en agressieve pauzes, door heterogene fragmenten via collage samen te brengen en uit elkaar te halen. 
In dit patchwork verdrinken bepaalde geometrieën in het picturale materiaal en variëren de ritmische structuren: een kruising die de perceptie probeert te vervagen, en de kijker vraagt om de draad van het werk te vinden door er met een onderzoekend oog naar te kijken. »

 


Dominique Verburgh

Tussen abstract en figuratief.
Uitwisseling van een emotie vertrekkend van een model, een voorbijganger, een foto.
Evenwicht van vormen, circulatie van kleuren.
Een blik van binnenuit en van buitenaf.
Uitwisselen is zichzelf verlaten, delen met wie men liefheeft.

 

 

 

 

Hou je van schilderijen? Verzamelstrips? Juwelen?

De Berg van Barmhartigheid aanvaardt dit soort voorwerpen ook als pand en organiseert regelmatig verkopen rond deze thema's. Onze veilingen hervatten op dinsdag 18 april 2023 met een juwelenverkoop. De volledige veilingkalender vind je hier