Français - Nederlands Mont-de-Piété

Actualités

mars 12, 2015

De Berg van Barmhartigheid wordt groen


 
De eerste stap van de tweede fase van de renovatiewerken van de Berg van Barmhartigheid is deze maandag 9 maart gestart. 126 fotovoltaïsche panelen zullen op de achterkant van het dak (ZUID) geïnstalleerd worden.
 
De installatie zou 29.000 kw/u per jaar produceren en dekken aldus tussen 20 en 25 % van het elektrisch verbruik van de Berg van Barmhartigheid.
 
Ze zal economisch afbetaald zijn op een periode van 10 jaar.
 
 
 
 Een druppel water in de strijd tegen de klimatologische opwarming maar de oceanen zijn samengesteld uit waterdruppels!
De Berg van Barmhartigheid, de oudste bankinstelling kan enkel opgevat worden in een duurzaam perspectief en de Berg van barmhartigheid zal voortdurend de energieprestaties van haar gebouwen verbeteren.
 
Het «EPB certificaat openbaar gebouw» is een document dat de globale energieprestaties van een openbaar gebouw weergeeft. Dit resultaat wordt berekend op basis van het verbruik.
 
Zijn doel is het inlichten van de bezoekers en de bewoners van het reëel verbruik van het gebouw, zijn evolutie in de tijd, de overeenkomende CO2 uitstoten en de te nemen maatregelen om de energieprestaties te verbeteren.
 
Dit certificaat moet jaarlijks aangepast worden en moet zichtbaar aangeplakt worden in de inkom hal van het gebouw.
 
Het “EPB certificaat openbaar gebouw”:
  • verschilt van het “EPB certificaat” door de methode gebruikt om het resultaat te berekenen: de eerste berust op een overzicht van het reële verbruik terwijl de tweede het verbruik berekent op basis van de energetische karakteristieken van het goed bijvoorbeeld de isolatie, de oriëntatie van het gebouw, enz.
  • is niet gebonden aan de verkoop of verhuur van het gebouw waarvoor een «EPB certificaat» verplicht is.
  • wordt verplicht aangeplakt in de inkomhal van het betreffende gebouw en moet jaarlijks vernieuwd worden in tegenstelling tot het “EPB certificaat” waarvan de geldigheid 10 jaar is.
De energieprestaties van de gebouwen worden geschat op een schaal gaande van A (zeer goed) tot G (zeer weinig luchtdicht). De Berg van Barmhartigheid krijgt een rating van C+, wat helemaal niet slecht is voor een gebouw gebouwd in 1860.
 
De redenen zijn:
  • de inspanningen van het personeel in de keuze van de temperaturen.
  • het ontbreken van klimaatregeling (buiten het informatica en wakerslokaal) maar een ingenieus systeem dat jaloezieën die opereren volgens het zonlicht combineert met  ventilatie (gepulste lucht en schansen op de gevel).
  • het variabel «verbruik» weerhouden als beslissend element van de bestellingen (elektrische installaties, informaticapark, randapparatuur, robotica, verlichting …)